Whistleblowerordning

Rigsrevisionen har etableret en whistleblowerordning. Formålet er at øge mulighederne for, at ansatte og samarbejdspartnere kan ytre sig om kritisable forhold i Rigsrevisionen.

I oktober 2019 vedtog EU et whistleblowerdirektiv (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 2019/1937 af 23. oktober 2019), der forpligter Danmark til at vedtage en lov om, at der skal indføres whistleblowerordninger på både private og offentlige arbejdspladser. 

I juni 2021 vedtog Folketinget lov om beskyttelse af whistleblowere, som sikrer en særlig beskyttelse af whistleblowere og stiller krav om, at der skal etableres whistleblowerordninger på en række arbejdspladser.

Justitsministeriet har udarbejdet ”Vejledning for whistleblowere” . Det anbefales at læse vejledningen, inden der foretages en indberetning. 

Formålet med en whistleblowerordning er at: 

  • øge mulighederne for, at ansatte og samarbejdspartnere kan ytre sig om kritisable forhold i myndighederne uden at frygte for negative konsekvenser
  • beskytte personer, som indgiver oplysninger til whistleblowerordningen
  • opdage fejl og forsømmelser og derved højne niveauet i myndighedernes ydelser. 

En whistleblowerordning skal være med til at fastholde tilliden til Rigsrevisionen som en troværdig organisation, der administrerer sine betroede midler rigtigt og ordentligt. 

Vær opmærksom på, at du ikke kan bruge ordningen til at whistleblowe om de myndigheder, virksomheder mv., som Rigsrevisionen reviderer. Her henvises du i stedet til at benytte de pågældende myndigheders whistleblowerordning.  

Nedenfor kan du læse mere om Rigsrevisiones whistleblowerordning, og du er velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål til ordningen.

Kontakt

Britt Scherfig
Chefkonsulent