Den 21. august 2020 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 20/2019 om revisionen af statens forvaltning i 2019
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Statsrevisorernes grundlovsbestemte gennemgang af statsregnskabet baserer sig primært på de sager, som rigsrevisor på grund af deres kritiske principielle eller tværgående betydning har valgt at rapportere om i denne beretning nr. 20/2019 om revisionen af statens forvaltning i 2019, og på Rigsrevisionens bevillingskontrol og vurdering af statsregnskabets fuldstændighed i beretning nr. 19/2019 om revisionen af statsregnskabet for 2019.
Revisionen har vist, at der har været en række regelbrud og mangler i ministeriernes forvaltning i 2019, som bl.a. har givet Rigsrevisionen anledning til 5 kritiske udtalelser på Skatteministeriets område.
Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at revisionen – særligt på Skatteministeriets område – har konstateret en række væsentlige regelbrud og mangler i statens forvaltning.
Statsrevisorerne skal særligt pege på:
- At der er forhøjet risiko for besvigelser på § 38. Skatter og afgifter på grund af væsentlige mangler i Skatteministeriets forvaltning af brugeradgange til ministeriets it-systemer. Risikoen er, at medarbejdere kan have kombinationer af brugeradgange, der kompromitterer funktionsadskillelsen, så medarbejderne kan foretage uberettigede udbetalinger fra systemerne, hvor der forvaltes store milliardbeløb.
- At Skatteministeriet ikke har overholdt reglerne for at rykke og oversende ubetalte skatter og afgifter til inddrivelse. Det medfører væsentlige økonomiske tab for staten og skaber problemer med efterfølgende inddrivelse af den gæld, der opstår. Problemerne med oversendelse af skatte- og afgiftskrav til inddrivelse går helt tilbage til 2012.
- At Skatteministeriet ikke har overholdt reglerne om rentetilskrivning. Skatteministeriet har i en årrække tilskrevet både for meget og for lidt i rente på en række krav i opkrævningen, hvilket bl.a. skyldes datafejl og utilstrækkelig systemunderstøttelse. Ministeriet har gennem en årrække foretaget ulovlig opkrævning af morarenter for i alt 4,5 mia. kr.
- At Skatteministeriet ikke har overholdt reglerne om nummerpladeinddragelse som følge af ubetalte motorkrav. Problemerne går helt tilbage til 2012. I perioden 2012-2018 har Skatteministeriet ikke sendt nummerplader til inddragelse hos politiet. Det betyder, at der kører ca. 195.000 køretøjer rundt på de danske veje, hvor nummerpladerne skulle have været inddraget.
- At restancerne er steget med 10,7 mia. kr. i 2019, så borgeres og virksomheders gæld til det offentlige udgjorde 130,2 mia. kr. ved udgangen af året. Skatteministeriet har endnu ikke – efter 12 års kritik – etableret systemer og processer, der i tilstrækkelig grad understøtter, at restancerne inddrives effektivt. Statsrevisorerne finder det meget kritisabelt, at vurderingen af, hvornår inddrivelsen vil være normaliseret, flere gange er blevet udskudt, hvilket kan medføre, at skatteprovenu og andre offentlige krav for væsentlige milliardbeløb går tabt.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at der på alle ministerområder har været en eller flere sager med regelbrud og ineffektiv forvaltning:
Mangler i en række ministeriers og virksomheders forvaltning af tilskud
Miljøstyrelsen og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har således ikke sikret en saglig og lige behandling af alle ansøgere om tilskud. Landbrugsstyrelsen har fejlfortolket EU-krav om beregning af værdien af betalingsrettigheder, hvorfor landbrugsstøtten har været fejlbehæftet. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Børne- og Undervisningsministeriet har ikke en tilfredsstillende evaluering af de undersøgte tilskudsordninger. Endelig er der lange sagsbehandlingstider i Erhvervsstyrelsen, hvor private virksomheder og foreninger må vente i op til 9 måneder på udbetaling af tilskud til udvikling af landdistrikterne.
Regelbrud, fejl og mangler i lønforvaltningen i 15 % af de gennemgåede lønsager i 2019
Antallet af lønsager med regelbrud, fejl og mangler er højest hos Kirkeministeriet, Skatteministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet. 73 virksomheder fordelt på 18 ministerområder har regelbrud, fejl og mangler i lønforvaltningen, fx i honorarbetalinger til råd og nævn og tjenestemandspension. Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Det Kongelige Teater fortsat omgår Finansministeriets stillingskontrol og har ansat chefer med en løn over niveauet for kontorchefer uden at indhente Finansministeriets godkendelse.
Alvorlige mangler i it-sikkerheden
Hos Statens It (under Finansministeriet) og i Udenrigsministeriet medfører alvorlige mangler i it-sikkerheden risiko for, at statens og borgernes oplysninger kompromitteres.
EU’s udbudsregler er ikke overholdt
Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut har ikke overholdt EU’s udbudsregler i 10 konkrete indkøbssager. Udbudsreglerne skal bl.a. sikre gennemsigtighed og effektiv konkurrence og skal understøtte, at offentlige midler anvendes bedst muligt.
Statsrevisorerne finder det bekymrende, at ineffektiv forvaltning i Skatteministeriet øger statens tab af indtægter
- Der er fortsat meget lange sagsbehandlingstider for anmodninger om refusion af udbytteskat. Det har medført renteudgifter for i alt 456 mio. kr. pr. 31. december 2019.
- Gældsstyrelsen indgiver ikke i tilstrækkeligt omfang konkursbegæring mod insolvente virksomheder med gæld til det offentlige. Konsekvensen er, at virksomhederne kan fortsætte gældsopbygningen."