Den 15. april 2024 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 12/2023 om digital tilgængelighed i staten og regionerne
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Ca. 20 % af den voksne befolkning i Danmark er udfordret af det digitale samfund. Det kan skyldes forskellige grader af kognitiv eller fysisk funktionsnedsættelse. Ministerierne og regionerne har ansvaret for, at deres websteder lever op til kravene i webtilgængelighedsloven, hvis overordnede formål er at sikre, at borgere uanset handicap eller funktionsnedsættelse kan få adgang til eller bruge webindhold på lige fod med andre borgere. De seneste 3 år har opgørelser fra Digitaliseringsstyrelsen vist, at gennemsnitligt 71 % af de testede websteder ikke efterlever webtilgængelighedsloven. Lovgivningen trådte i kraft i september 2020.
Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om ministerierne og regionerne har sikret, at deres websteder er tilgængelige for borgere med handicap eller funktionsnedsættelse, og om Digitaliseringsstyrelsen har haft et tilfredsstillende tilsyn med ministeriernes og regionernes efterlevelse af webtilgængelighedsloven. Undersøgelsen omfatter 526 offentlige websteder fordelt på 21 ministerier og 5 regioner.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ministerierne og regionerne ikke i tilstrækkelig grad har sikret, at deres websteder er tilgængelige for borgere med handicap eller funktionsnedsættelse. Konsekvensen af dette er bl.a., at disse borgeres ligestilling, inklusion og generelle mulighed for at anvende eller tilgå vigtig information begrænses.
Statsrevisorerne konstaterer, at Digitaliseringsstyrelsens tilsyn med efterlevelsen af webtilgængelighedsloven ikke er helt tilfredsstillende, og at styrelsen ikke har fulgt op på, om påbud efterleves. Dette øger risikoen for, at myndighederne ikke lever op til kravene i webtilgængelighedsloven.
Statsrevisorerne konstaterer følgende:
- 12 ud af 21 ministerier og 3 ud af 5 regioner havde ikke afgivet tilgængelighedserklæringer i overensstemmelse med kravene i lovgivningen for alle de websteder, som de er ansvarlige for.
- 61 % af forsiderne på ministeriernes og regionernes websteder overholdt ikke ét eller flere krav til webtilgængelighed.
- Mindst 18 % af ministeriernes og regionernes websteder indgår ikke i den population af websteder, hvorfra Digitaliseringsstyrelsen udtager websteder til tilsyn, hvilket gør grundlaget for styrelsens tilsyn mangelfuldt.
- Webstederne, som ikke indgår i Digitaliseringsstyrelsens tilsyn, overholder færre krav til webtilgængelighed end de websteder, som indgår i populationen.
- Digitaliseringsstyrelsen overholder generelt Europa-Kommissionens krav til tilsynet med webtilgængelighed.
- Digitaliseringsstyrelsen har ikke fulgt op på, om påbuddene efterleves, hvis en offentlig myndighed har haft fejl eller mangler i tilgængelighedserklæringen."