Beretning om drift af ambulancer i regionerne

03-02-2025

Beretning nr. 11/2024

Beretningen handler om drift af ambulancer i regionerne. 

Formålet med beretningen er at undersøge regionernes udbud af og opfølgning på driften af ambulancer. Undersøgelsen dækker perioden 2020-2024. Rigsrevisionen besvarer følgende spørgsmål i beretningen: 

  • Hvilke begrundelser har regionerne haft for at hjemtage ambulancedrift ved det seneste udbud?
  • Har regionerne løst ambulancedriften til den pris, der blev besluttet ved udbuddet, og har regionerne fulgt tilfredsstillende op på udgifterne?
  • Har regionerne og de private leverandører overholdt de krav til ambulancedriften, der blev besluttet ved udbuddet, og har regionerne fulgt tilfredsstillende op på kra­vene?
  • Har regionerne fastsat fælles standarder for kvalitet og effekt af ambulancedriften, herunder fulgt tilfredsstillende op herpå, og har regionerne opretholdt kvaliteten for ambulancedriften siden 2021? 

Rigsrevisionen vurderer, at 2 ud af 3 af regionernes ambulancedrift er holdt inden for den pris, der blev besluttet ved udbuddet. Flere af kravene til ambulancedriften er dog ikke overholdt i de 3 undersøgte regioner. Det betyder bl.a., at ambulancerne ik­ke har været til rådighed som aftalt. Det finder Rigsrevisionen ikke tilfreds­­stillende. De private leverandører har generelt været bed­re til at overhol­de kravene end regionerne selv. 

Rigsrevisionen har igangsat undersøgelsen i december 2023 på baggrund af en anmodning fra Statsrevisorerne.

Kort fortalt (PDF) Hele beretningen (PDF)

Statsrevisorernes bemærkning til beretningen

Den 3. februar 2025 behandlede Statsrevisorerne

Beretning nr. 11/2024 om drift af ambulancer i regionerne

Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Regionerne har ansvaret for ambulanceberedskabet, der skal køre ud til akut syge eller tilskadekomne døgnet rundt. I 2023 blev der sendt ca. 460.000 ambulancer ud til akutte hændelser, og regionerne brugte på landsplan ca. 2,3 mia. kr. på ambulancekørsel og liggende patienttransport i 2023. 

Alle regioner har siden 2020 haft ambulancedriften i udbud, og regioner­ne driver nu tilsammen ca. 60 % af ambulancerne, mens private leverandører står for resten. 

Formålet med denne beretning er at undersøge regionernes udbud af og opfølgning på driften af ambulancer i perioden 2020-2024. 

Statsrevisorerne finder ikke regionernes drift af ambulancer helt tilfredsstillende. 

Ambulancedriften var i 2 ud af 3 undersøgte regioner holdt inden for den pris, der var besluttet ved udbuddet. Statsrevisorerne finder det dog utilfredsstillende, at de 3 regioner og deres private leverandører ikke har overholdt flere af kravene til ambulancedriften, bl.a. hvor lang tid ambulancerne skal være til rådighed (driftstid). 

Statsrevisorerne bemærker følgende: 

  • Alle 5 regioner har budt på og hjemtaget dele af ambulancedriften for at skabe øget konkurrence.
  • De private leverandører har generelt været bedre til at overholde kravene end regionerne selv.
  • Region Midtjylland har ikke fulgt op på regionens udgifter til ambulan­cedriften, så det kan opgøres, om de har holdt sig inden for den pris, der var besluttet ved udbuddet. Samtidig kan Region Midtjylland ikke opgøre, om regionen overholder kravene til mobiliseringstid.
  • Region Hovedstaden og Region Nordjylland har holdt udgifterne til am­bulancedrift inden for den pris, der blev besluttet ved deres udbud.
  • Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt den aftalte driftstid, dvs. at ambulancerne har været til rådighed færre timer end aftalt.
  • Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt kravet til mobiliseringstid.
  • Der er ingen fælles standarder for kvalitet eller effekt specifikt for ambulancedriften i de 5 regioner. Der er dog krav om, at alle regionerne skal opstille mål for og følge op på responstiden.
  • I 2023 opfyldte alle 5 regioner deres mål for responstid for de mest akut­­te hændelser. Det vil sige, at hjælpen for disse hændelser kom frem inden for 15 minutter i mellem 89 % og 97 % af tilfældene."

Beretningshistorik