Den 7. april 2025 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 14/2024 om Spillemyndighedens indsats over for onlinespil om penge
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"I 2012 blev det danske spilmarked delvist liberaliseret, så private kunne søge om tilladelse til at udbyde spil. Danskerne brugte 5,4 mia. kr. i 2024 på onlinekasino og onlinevæddemål hos udbydere med tilladelser. Knap 500.000 voksne danskere har i varierende grad problemer, der er relateret til pengespil. Det samme har ca. 24.500 unge under 18 år, selv om de er for unge til, at de lovligt kan spille om penge.
Det er Spillemyndighedens opgave at føre tilsyn med spiludbydere, der har tilladelse, overvåge spilmarkedet og reagere over for udbydere, der ikke overholder spilleloven. I 2024 var Spillemyndighedens samlede bevilling inkl. gebyrer på 98 mio. kr. Spiludbyderne finansierer ca. 95 % af Spillemyndighedens budget gennem gebyrer, mens de sidste 5 % finansieres af staten.
Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Spillemyndighedens indsats over for onlinespil om penge har været tilfredsstillende i perioden 2020-2024.
Statsrevisorerne finder, at Spillemyndigheden under Skatteministeriet har haft en utilfredsstillende indsats over for onlinespil om penge. Spillemyndigheden har ikke systematisk og hurtigt fulgt op på, om spiludbyderne efterkommer tilsynets indskærpelser.
Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at der i gennemsnit går ca. 14,5 måneder, fra Spillemyndigheden finder en hjemmeside, der potentielt er ulovlig, til siden bliver blokeret. Konsekvensen af dette er, at spillerne er dårligere beskyttet mod de problemer, som spil kan medføre.
Statsrevisorerne finder det positivt, at Spillemyndigheden har ført tilsyn med alle spiludbydere, som har tilladelse til at udbyde onlinespil, og systematisk har overvåget det ulovlige marked for onlinespil.
Statsrevisorerne hæfter sig ved følgende fra undersøgelsen:
- Spillemyndigheden har over en 5-årig periode – med undtagelse af enkelte områder – ført tilsyn med alle de 40 spiludbydere, der har haft tilladelse til at udbyde onlinespil. Tilsynet har omfattet de dele af spilleloven og bekendtgørelserne, der skal være med til at beskytte spillerne mod at udvikle en problematisk spiladfærd.
- Spillemyndigheden har givet 274 indskærpelser, foretaget 13 politianmeldelser og givet 6 påtaler i forbindelse med regelbrud for onlinespil i perioden 2020-2024. Spillemyndigheden har i perioden ikke anvendt påbud, administrative bøder, ændrede vilkår i tilladelsen eller tilbagetrækning af tilladelsen.
- Hver fjerde spiludbyder er i undersøgelsesperioden blevet anmeldt til politiet.
- Spillemyndigheden har gennemgået 1.326 spilhjemmesider for at vurdere, om siderne er ulovlige. Spillemyndigheden har i perioden 2021-2023 fundet 425 hjemmesider, som udbød spil ulovligt, heraf har Spillemyndigheden taget initiativ til at få blokeret de 168 hjemmesider, der ikke efterkom Spillemyndighedens henstillinger.
- Spillemyndigheden har taget initiativ til at få blokeret 168 af de 425 hjemmesider, som de har vurderet udbød spil ulovligt. De resterende 257 hjemmesider har Spillemyndigheden ikke taget initiativ til at få blokeret, fordi siderne ikke længere var aktive, eller fordi Spillemyndigheden vurderede, at siderne var justeret, så de ikke længere var rettet mod danske spillere.
- Gennemgangen af de resterende 257 hjemmesider viser, at 24 af de 257 hjemmesider på undersøgelsestidspunktet var rettet mod danske spillere.
- Spillemyndigheden har ikke fulgt op på, om internetudbyderne reelt blokerer de ulovlige hjemmesider, men har udarbejdet et softwareprogram, som kan hjælpe med at føre tilsyn med dette. Programmet er ikke taget i brug endnu.
Da der er udbydere, som overtræder de samme regler flere gange, anbefaler Rigsrevisionen, at Spillemyndigheden genovervejer sin praksis for brug af reaktioner over for udbydere, som gentagne gange overtræder de samme bestemmelser. Statsrevisorerne er enige i dette."