Beretning om tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning

21-10-2024

Beretning nr. 2/2024

Beretningen handler om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris (herefter Fødevareministeriet) tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning. 

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning er tilfredsstillende. Rigsrevisionen besvarer følgende spørgsmål i beretningen: 

  • Har Landbrugsstyrelsen en tilfredsstillende kontrol med gødning?
  • Har Fødevareministeriets og Miljøministeriets opfølgning på målene for de frivillige indsatser været tilfredsstillende? 

Rigsrevisionen vurderer, at Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning er utilfredsstillende. Kontrollen med gødning og opfølgningen på mål for kvælstofreduktionerne er mangelfuld. Konsekvensen er, at der kan væ­re risiko for, at overforbrug af kvælstof ikke bliver opdaget, og at det er ugennemsigtigt, om de kvælstofreduktioner, der skal forbedre vandmiljøet, faktisk opnås. 

Rigsrevisionen igangsatte undersøgelsen i november 2023 på baggrund af en anmodning fra Statsrevisorerne.

Kort fortalt (PDF) Hele beretningen (PDF)

Statsrevisorernes bemærkning til beretningen

Den 21. oktober 2024 behandlede Statsrevisorerne

Beretning nr. 2/2024 om tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning

Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Landbrugets udledning af kvælstof er ifølge Miljøministeriet den primæ­re årsag til iltsvind i havet. Et politisk flertal i Folketinget besluttede i 2021 at reducere landbrugets årlige udledning af kvælstof med over 20 % inden udgangen af 2027. Reduktionerne skulle bl.a. komme fra 2 frivillige indsatser: målrettede efterafgrøder og kvælstofprojekter. Fødevareministeriet fører tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning, dels ved at gennemføre kontrol med, at landbrugerne ikke bruger mere gødning, end de må, dels ved at følge op på de frivillige indsatser. 

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning er tilfredsstillen­de. 

Statsrevisorerne kritiserer skarpt Fødevareministeriets tilsyn med landbrug­ets udledning af kvælstof fra gødning. Fødevareministeriets kontrol med gødning og Fødevareministe­riets og Miljøministeriets opfølgning på mål for kvælstofreduk­tion­erne er mangelfuld og utilstræk­kelig. Konsekvensen er, at der er risiko for, at et overforbrug af kvælstof ikke bliver opdaget, og at det er uigen­nem­sigtigt, om kvælstofreduktionerne, der skal forbedre vandmil­jøet og modvirke iltsvind, opnås. 

Statsrevisorerne hæfter sig ved følgende resultater fra undersøgel­sen: 

  • Landbrugsstyrelsens kontrol med gødning er baseret på landbruger­nes egne indberetninger, hvor der er risiko for fejl.
  • Landbrugsstyrelsen identificerede i en rapport fra 2021 selv risikoen for fejl, og at fejlene kunne destabilisere den regulering, der skulle sik­­re, at der ikke skete overgødning. Ingen af de tiltag, som rapporten anbefalede for at nedbringe risiko for fejl, er implementeret. En del af tiltagene forventes først at blive implementeret i 2027. Konsekvensen af dette er, at Landbrugsstyrelsens kontrol i 6 år vil være baseret på et da­tagrundlag, som styrelsen selv har vurderet er mangelfuldt og usikkert.
  • Landbrugsstyrelsen har med kontrol af 3,7 % af landbrugerne fundet overforbrug af kvælstof på 243-370 ton om året i perioden 2019-2022.
  • Landbrugsstyrelsen har ikke benyttet muligheden for at foretage fysiske kontroller, hvor styrelsen fx kan besigtige marker og stalde, i kontrollen med overholdelse af kvælstofkvoter.
  • Landbrugsstyrelsen har konstateret 1.220 lovbrud i undersøgelsesperioden. Styrelsen har sanktioneret med indskærpelse, bøde eller politianmeldelse i 492 af lovbruddene. De resterende 728 lovbrud kategorise­rede styrelsen som bagatelagtige. 26 af de konstaterede lovbrud nåe­de at blive forældede, før sagerne blev afgjort.
  • Fødevareministeriet har ikke fulgt op på, om målene for de målrette­de efterafgrøder nås, selv om ministeriets kontrol hvert år viser, at over halvdelen af de kontrollerede landbrugere ikke sår efterafgrøder i det omfang, der er aftalt.
  • I Fødevareministeriets og Miljøministeriets opgørelse af målopfyldelse for kvælstofprojekterne er der risiko for, at den opgjorte reduktion af kvælstof er overvurderet, idet både uafsluttede og afsluttede projekter indgår i opgørelsen.
  • I december 2023 var der gennemført kvælstofprojekter, der ifølge Fødevareministeriet og Miljøministeriet reducerede udledningen af kvælstof med 240 ton årligt. Til sammenligning var målet 1.500 ton kvælstof årligt i 2021."

Beretningshistorik