Den 19. september 2022 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 21/2021 om fravær på erhvervsuddannelserne
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Erhvervsuddannelserne omfatter mere end 100 forskellige uddannelser, fx tømrer, kok og SOSU-assistent. I 2021 var der indskrevet ca. 112.000 elever på en erhvervsuddannelse. I 2022 er der bevilget ca. 5 mia. kr. i taxametertilskud til erhvervsuddannelserne.
Rigsrevisionens undersøgelse omfatter Børne- og Undervisningsministeriet og 78 skoler, der har udbudt erhvervsuddannelser i perioden 2015-2020. Undersøgelsen omfatter også, om 3 udvalgte skoler (Technical Education College, ErhvervsUddannelsesCenter Syd og Zealand Business College) har fulgt tilfredsstillende op på elevernes fravær.
Knap halvdelen af eleverne på erhvervsuddannelserne falder fra, og frafaldet er stort set ikke nedbragt siden 2011.
Det gennemsnitlige ulovlige fravær hos elever, der afbrød uddannelsen, var 10,6 % i perioden 2015-2020, mens fraværet var 1,7 % hos elever, der gennemførte uddannelsen. Jo højere ulovligt fravær eleven har, desto større er risikoen for, at eleven ikke gennemfører uddannelsen.
Statsrevisorerne finder det meget alvorligt og særdeles problematisk, at 47 % af de elever, der startede på en erhvervsuddannelse i perioden 2015-2020, ikke gennemførte deres uddannelse. Selv om disse elever ikke gennemførte deres erhvervsuddannelse, udløste de stadig ca. 13 mia. kr. i taxametertilskud i perioden.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Børne- og Undervisningsministeriet ikke har forvaltet sparsommeligt i forhold til håndteringen af ulovligt fravær blandt eleverne på erhvervsuddannelserne. Ministeriet har indtil 2022 ikke ført et tilstrækkeligt tilsyn med fraværets omfang og sammenhængen mellem fravær og frafald. Dette til trods for, at der med den politiske aftale fra 2018 blev indført krav om, at skolerne fra 2020 skulle indrapportere fravær til Børne- og Undervisningsministeriet.
Statsrevisorerne hæfter sig særligt ved følgende resultater fra undersøgelsen:
- Børne- og Undervisningsministeriet og skolerne har haft fokus på at fastholde eleverne og mindre fokus på højt fravær, som især er en udfordring på grundforløbene.
- Kun 9 % af eleverne med et ulovligt fravær på 10 % og derover gennemfører deres uddannelse.
- Technical Education College, ErhvervsUddannelsesCenter Syd og Zealand Business College har ikke arbejdet med vejledninger for håndtering af fravær og opfølgning på elever med højt fravær.
- Både det samlede fravær og det ulovlige fravær er højt på de 3 skolers grundforløb. Således har hver anden til hver fjerde elev på grundforløbene mere end 10 % ulovligt fravær. Skolerne har kun advaret 65-82 % af eleverne med højt fravær om eventuelle konsekvenser af det høje fravær, selv om fraværet har oversteget 20 %.
- Rigsrevisionen har konstateret, at forvaltningslovens bestemmelser ikke tydeligt ses at være overholdt i de afgørelser om udelukkelse af elever fra fortsat undervisning, som de 3 skoler har truffet. Rigsrevisionen vurderer, at mindst ét af forvaltningslovens krav til henholdsvis begrundelse, henvisning til lovhjemmel, partshøring og henvisning til klageregler manglede i stort set alle de afgørelser, som Rigsrevisionen har gennemgået.
Statsrevisorerne konstaterer, at skolerne fra 2023 ikke længere modtager taxametertilskud for de elever, der gennemfører uddannelsen. Størstedelen modtages som aktivitetsbestemte taxametertilskud, der udløses af antallet af aktive og indskrevne elever."