Den 14. november 2022 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 4/2022 om Kulturministeriets forvaltning af hjælpepakker under COVID-19
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Megen aktivitet i det danske samfund blev lukket ned i dele af 2020 og 2021 for at inddæmme smitteudbruddet af COVID-19. Nedlukningerne ramte også kulturlivet. Som følge heraf indførte Folketinget hjælpepakker på kulturområdet, som Kulturministeriet har forvaltet.
Denne beretning handler om Kulturministeriets forvaltning af de 3 største hjælpepakker, hvor der i perioden 2020-2021 blev udbetalt i alt knap 1,3 mia. kr. De 3 hjælpepakker var en midlertidig kunststøtteordning rettet mod kunstnere, en aktivitetspulje til publikumsrettede kulturaktiviteter og en pulje til refusion af rabat på billetter og deltagerbetaling for kultur- og idrætsaktiviteter.
Statsrevisorerne finder, at Kulturministeriets kontroller har været meget utilfredsstillende. Hverken før- eller efterkontroller har i tilstrækkelig grad minimeret risikoen for fejludbetalinger og svig. Ministeriets udvælgelse og prioritering af kontrolsager med identificeret risiko har heller ikke været tilfredsstillende eller rettidig. Kontrollen af en væsentlig del af sagerne er indtil videre forsinket med 8 måneder i forhold til den frist, der fremgår af aktstykkerne.
Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Kulturministeriet har ændret tildelingskriteriet og udvidet ansøgerkredsen på Kunststøtteordningen i strid med det, Folketinget har vedtaget.
Statsrevisorerne konstaterer, at udskydelsen af særligt efterkontrollen af de risikable sager indebærer risiko for, at nogle modtagere uberettiget kan have modtaget støtte, som det kan være vanskeligt for staten at få tilbagebetalt.
Statsrevisorerne konstaterer, at Kulturministeriet på kort tid har implementeret hjælpepakkerne til kulturlivet og samlet set har levet op til egne målsætninger om sagsbehandlingstider.
Statsrevisorerne finder det imidlertid særligt utilfredsstillende:
- At Kulturministeriet i overvejende grad har bygget sin kontrol på tro og love-erklæringer og på materiale, som ansøgerne selv har produceret, uden at sikre sig yderligere dokumentation. Ministeriet har således ikke i tilstrækkelig grad designet et sikkert og sammenhængende kontrolsetup og har ikke i tilstrækkelig grad udnyttet mulighederne for brug af registerdata, automatiske kontroller mv.
- At Kulturministeriet ikke har indhentet tilstrækkelig dokumentation fra ansøgere i forhold til tildelingskriterier for udbetalte beløb under 500.000 kr.
- At Kulturministeriet for størstedelen af de sager, som er udtaget til udvidet kontrol, ikke har overholdt aktstykkernes frist for efterkontrol – heller ikke i sager med mistanke om svig. Det gælder for 70 % af sagerne på kunststøtteordningen og for 61 % af sagerne på aktivitetspuljen.
- At Kulturministeriet kun har gennemført kontrol i 11 ud af 120 sager, som var udtaget til udvidet kontrol før den generelle efterkontrol.
- At Kulturministeriet ikke har dokumenteret de risikovurderinger og faglige skøn, der måtte have ligget til grund for udvælgelse og prioritering af risikofyldte sager i den udvidede kontrol."