Beretning nr. 8 2004 om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet
Sagen optages i Endelig betænkning 2006 som fortsat sag med følgende statsrevisorbemærkning:
"Statsrevisorerne finder fortsat, at forsvarsministerens og miljøministerens opfølgning på beretningen er utilfredsstillende, idet der ikke har været tilstrækkelig fremdrift i sagen.
Statsrevisorerne kritiserer, at Forsvarsministeriet stadig ikke har færdiggjort arbejdet med at revurdere planen for havmiljøberedskabet. Arbejdet med at vurdere, om forsvarets flyovervågning er den mest effektive overvågning af havmiljøet, er heller ikke tilendebragt.
Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Miljøministeriet ikke har færdiggjort udpegningen og planerne for de nødområder, der skal anvendes til skibe, der er ved at synke o.l. Planerne for nødområderne skulle have været udarbejdet senest februar 2004, jf. overvågningsdirektivet.
Statsrevisorerne konstaterer, at Forsvarsministeriet har besluttet, at OceanEye-radarerne ikke skal anvendes til overvågning af havmiljøet, da de teknisk set ikke fungerer tilfredsstillende. Det ene af de to formål med forsvarets anskaffelse af OceanEye er således ikke opnået. Forsvarets kompensation fra leverandøren på 300.000 kr. og en forlænget garantiperiode er relativ ubetydelig set i forhold til OceanEye-radarernes pris på ca. 65 mio. kr.
Statsrevisorerne påtaler, at Forsvarsministeriet – som ved anskaffelsen og ibrugtagning af Tårnfalken – ikke har haft det nødvendige fokus på risikovurdering, projektstyring og kontraktindgåelse i forbindelse med forsvarets materielanskaffelser. Statsrevisorerne vil derfor nøje følge Forsvarsministeriets initiativer med henblik på at undgå gentagelser.
Der henvises til Statsrevisorernes tidligere bemærkning i sagen, afgivet den 23. maj 2007."