Den 19. februar 2024 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 9/2023 om sagsforløb i det familieretlige system
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Familieretshuset er en myndighed under Social-, Bolig- og Ældreministeriet, som skal yde støtte til børn, der er berørt af familieretlige problemstillinger, og hjælpe familier til at afgøre spørgsmål om fx samvær, forældremyndighed og bopæl.
Familieretshuset og familieretterne blev oprettet den 1. april 2019 og erstattede Statsforvaltningen. I 2022 startede 9.200 familier i ét eller flere forløb i Familieretshuset. 22 % af disse forløb blev indbragt for familieretterne. Der er ikke fastsat lovbestemte tidsfrister for behandlingen af sager i Familieretshuset og familieretterne, men lov om Familieretshuset indeholder en række vejledende tidsfrister for forskellige processer i en sag.
Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Social-, Bolig- og Ældreministeriet og domstolene har sikret en effektiv sagsbehandling i det familieretlige system, og hvordan Familieretshusets produktivitet har udviklet sig over tid.
Statsrevisorerne finder det foruroligende, at Social-, Bolig- og Ældreministeriet og domstolene under Justitsministeriet trods flere ekstrabevillinger ikke har sikret en tilfredsstillende effektivitet og udvikling i produktiviteten i sagsbehandlingen i det familieretlige system. Den lange sagsbehandlingstid er en belastning for de berørte familier, som mangler afklaring på spørgsmål om samvær, forældremyndighed og bopæl.
Statsrevisorerne konstaterer, at Folketingets målsætning om at sikre et bedre og mere sammenhængende forløb for børn og forældre i vanskelige samlivsbrud ikke er opnået. Det skyldes bl.a., at Familieretshuset og familieretterne ikke har sikret, at sagsbehandlingstiderne på tværs af det familieretlige system er så korte som muligt.
Statsrevisorernes bemærkning er baseret på følgende:
- Familieretshusets produktivitet er faldet med 14 % i perioden 2019-2021, men har været stabil siden 2021.
- Mindst 50 % af sagsbehandlingstiden i Familieretshuset er tid, hvor der ikke er aktivitet i familiernes forløb. Dette skyldes bl.a., at der går 7 uger, fra en familie søger om at få hjælp, til familien kommer til et første møde, og at der i gennemsnit går 6 uger fra familiernes sidste møde, til forløbet afsluttes.
- I de 10 % af forløbene i 2023, hvor familierne ventede i længst tid, var sagsbehandlingstiden 44 uger eller derover. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for samværs-, forældremyndigheds- og bopælsforløb i Familieretshuset var 21 uger i 2023.
- Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for forløb, der starter i Familieretshuset og afgøres i familieretten, var mere end 1 år i 2023. Sagsbehandlingstiden var 4 uger længere i 2023 end i 2020.
- Den øgede sagsbehandlingstid har betydet, at familieretterne i højere grad genoplyser sagerne, fx ved at afholde nye børnesamtaler. Dette understøtter ikke formålet om ét samlet familieretligt system og kan samtidig være en belastning for børnene.
Statsrevisorerne anbefaler, at Social-, Bolig- og Ældreministeriet analyserer sine arbejdsprocesser med henblik på at reducere tiden uden aktivitet og dermed forkorte sagsbehandlingstiden for familierne."