Den 4. november 2022 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 2/2022 om indsatsen over for langvarigt ledige
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Når en borger mister sit job, skal vedkommende melde sig ledig for at være berettiget til at modtage fx dagpenge eller kontanthjælp. Antallet af langvarigt ledige (over 12 måneder) udgjorde 82.500 i maj 2022, mens antallet af ledige med kortere ledighedsforløb udgjorde 46.000 i maj 2022.
Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats forpligter kommunerne til at afholde 4 samtaler og give ét tilbud i de 6 første måneder af ledighedsperioden, og den lediges job- eller uddannelsesmål skal fremgå af Min Plan, som er den lediges personlige plan for beskæftigelsesindsatsen.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Beskæftigelsesministeriet ikke i tilstrækkelig grad har understøttet, at kommunernes beskæftigelsesindsats overholder kravene i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at kommunerne ikke har givet alle langvarigt ledige den lovpligtige indsats i form af samtaler og tilbud, og at kommunerne ikke har sikret, at alle langvarigt ledige har et klart job- eller uddannelsesmål.
Beskæftigelsesministeriets monitorering og tilsyn med kommunerne har ikke i tilstrækkelig grad sikret viden om de forskellige grupper af ledige. Kommuner kan godt have en begrænset indsats over for fx aktivitetsparate langvarigt ledige, uden at kommunerne bliver underlagt skærpet tilsyn. Det finder Statsrevisorerne utilfredsstillende.
Statsrevisorerne har hæftet sig ved disse undersøgelsesresultater:
- 16 % af de jobparate langvarigt ledige og 31 % af de aktivitetsparate langvarigt ledige fik ikke de lovpligtige samtaler inden for de første 6 måneder af deres ledighedsforløb, og 19 % af de jobparate langvarigt ledige og 31 % af de aktivitetsparate langvarigt ledige fik ikke det lovpligtige tilbud inden for de første 6 måneder af deres ledighedsperiode.
- 4 % af de jobparate langvarigt ledige og 15 % af de aktivitetsparate langvarigt ledige har haft et ledighedsforløb med perioder på mindst 6 måneder uden samtaler i kommunerne.
- Nogle langvarigt ledige har forløb, der varer op mod 20 år.
- 16 % af de jobparate langvarigt ledige og 52 % af de aktivitetsparate langvarigt ledige har ikke fået fastsat et klart job- eller uddannelsesmål.
- Ingen kommuner er blevet underlagt skærpet tilsyn ved Beskæftigelsesministeriets første årlige opgørelse i april 2022, da alle kommunerne levede op til målene for beskæftigelsesindsatsen. 8 kommuner blev dog underlagt et skærpet tilsyn light, da de ikke levede op til fokusmålet om tilbud."