Den 22. august 2022 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 19/2021 om revisionen af statens forvaltning i 2021
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Statsrevisorernes grundlovsbestemte gennemgang af statsregnskabet baserer sig primært på de sager, som Rigsrevisionen på grund af deres kritiske, principielle eller tværgående betydning har valgt at rapportere om i beretning nr. 19/2021 om revisionen af statens forvaltning i 2021, og på Rigsrevisionens bevillingskontrol og vurdering af statsregnskabets fuldstændighed i beretning nr. 20/2021 om revisionen af statsregnskabet for 2021.
Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at der ikke er væsentlige regelbrud eller forvaltningsmangler i 51 sager, som Rigsrevisionen har undersøgt. Undersøgelsen viser, at ministerierne har overholdt regler og forskrifter, og at forvaltningen understøtter sparsommelighed, produktivitet og effektivitet, selv om der er tale om udvalgte forvaltningsområder med risiko for regelbrud og mangler.
Statsrevisorerne skal – ligesom ved revisionen af statens forvaltning i 2020 – kritisere skarpt, at der har været væsentlige regelbrud og forvaltningsmangler på Skatteministeriets område i 2021. Det har givet Rigsrevisionen anledning til 3 kritiske udtalelser om Skatteministeriet.
Statsrevisorerne skal særligt pege på følgende:
- Der er fortsat væsentlige forvaltningsmangler i Skatteministeriets håndtering af ubetalte skatte- og afgiftskrav, der vanskeliggør ministeriets efterfølgende inddrivelse af gælden. Ministeriet sendte i 2021 krav til inddrivelse for i alt 8,8 mia. kr. fra ministeriets største opkrævningssystem, Skattekontoen. Heraf var 34 % af kravene låst på grund af tvivl om retskraft eller mistanke om datafejl. Samlet set er der skatte- og afgiftskrav for 14,2 mia. kr., der ikke umiddelbart kan inddrives.
- Skatteministeriet har fortsat ikke etableret systemer og processer, der understøtter inddrivelse af persongælden tilstrækkeligt. Persongælden var på 122,7 mia. kr. ved udgangen af 2021, svarende til ca. 83,6 % af de samlede offentlige restancer fra både personer og virksomheder på 146,7 mia. kr. Persongælden er i 2021 steget med 8,6 mia. kr. fra 114,1 mia. kr. ultimo 2020.
- Der har været væsentlige brud på love og regler i Skatteministeriets opkrævning af grøn ejerafgift og vægtafgift for personbiler, varebiler, campingvogne og traktorer. Ministeriet har heller ikke sikret, at ejere, som ikke har betalt grøn ejerafgift eller vægtafgift, har fået inddraget nummerpladen og fået tilskrevet renter på de forfaldne fordringer. Ministeriet har således ikke forvaltet området i overensstemmelse med vægtafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven, bekendtgørelse om vægtafgift af motorkøretøjer mv. og bekendtgørelse om opkrævning af afgift efter brændstofforbrug.
Statsrevisorerne finder det meget kritisabelt og bekymrende, at der igen er konstateret en række regelbrud og forvaltningsmangler på Skatteministeriets område, til trods for at ministeriet i en årrække har kendt til flere af de konstaterede regelbrud og forvaltningsmangler.
Statsrevisorerne skal henlede Folketingets opmærksomhed på, at Rigsrevisionens analyser viser, at staten herved mister skatteindtægter for flere milliarder kroner, og at borgernes og virksomhedernes retssikkerhed kompromitteres. I lyset heraf vurderer Statsrevisorerne, at det er relevant med en politisk drøftelse af resursesituationen i Skatteministeriet."