Den 10. oktober 2018 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 1/2018 om tilskud på fiskeriområdet
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:
"Denne beretning handler om forvaltningen af 4 tilskudsordninger på fiskeriområdet under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF) i perioden 2014-2017. Tilskuddene under EHFF-programmet udgjorde i denne periode 875,4 mio. kr., hvoraf EU finansierede ca. 75 %. Tilskuddene gives bl.a. til investeringer i fiskefartøjer og akvakultur med det formål at fremme et konkurrencedygtigt, miljømæssigt, økonomisk bæredygtigt og socialt ansvarligt fiskeri og akvakultur i Danmark.
Ansvaret for at forvalte tilskud under EHFF-programmet blev ved en ressortændring i august 2017 flyttet fra Miljø- og Fødevareministeriet til Udenrigsministeriet.
Statsrevisorerne påtaler, at forvaltningen af tilskud på fiskeriområdet under EHFF-programmet har været meget kritisabel. Det har indebåret, at der er udbetalt tilskud i strid med lovgrundlaget, og at der er sket forskelsbehandling af ansøgere. Statsrevisorerne påpeger, at der er risiko for tilbagebetalingskrav fra Europa-Kommissionen.
Statsrevisorerne vurderer, at omfanget af mangler, fejl og uregelmæssigheder i tilskudsforvaltningen har været så stort, at det er udtryk for en bekymrende og usædvanlig administrationskultur.
Statsrevisorerne ser med stor alvor på, at beretningen – ligesom beretningen om kvotekoncentrationen i dansk fiskeri – ikke alene dokumenterer en meget kritisabel forvaltning af fiskeriområdet, men også dokumenterer forhold, der indikerer ulovligheder, som hverken er blevet forebygget eller opdaget.
Statsrevisorerne finder, at Udenrigsministeriet har en stor og vigtig opgave med at rette op på administrationsgrundlaget og –kulturen, så der fremover sikres en korrekt og kompetent forvaltning af tilskud under EHFF-programmet. Statsrevisorerne finder det relevant, at Udenrigsministeriet har iværksat en gennemgribende gennemgang og oprydning på tilskudsområdet og i dele af fiskerikontrollen, ligesom ministeriet vil overveje at genoptage gamle tilskudssager.
Statsrevisorerne skal bl.a. fremhæve disse kritikpunkter i beretningen:
- Forvaltningen har ikke været tilrettelagt, så der var sikkerhed for, at tilskudsansøger levede op til grundbetingelserne for at modtage tilskud.
- EU-strafpointsystemet har været forvaltet i strid med lovgrundlaget. Ca. 24 % af de undersøgte tilskud burde således ikke have været tildelt.
- Kravene til at modtage tilskud har været fortolket forkert med risiko for, at det har afholdt fiskere fra at søge, selv om de var berettigede til det. Endvidere har tilskuddet i en lang række tilfælde været for højt, fordi der er anvendt forkerte støttesatser.
- Rigsrevisionens gennemgang af tilbud, fakturaer og betalingsdokumentation giver anledning til mistanke om interessekonflikter, stråmandsvirksomhed og svig. Udenrigsministeriet forventer således at politianmelde mindst 10 % af sagerne i Rigsrevisionens stikprøve, og ministeriet vil indberette sagerne med mistanke om svig til Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF).
Statsrevisorerne støtter Rigsrevisionens anbefaling om, at alle tilskudssager bør gennemgås for svig."