Den 18. marts 2010 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 7/2009 om styring af aktivitet på sygehusene
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"Beretningen handler om styring af aktivitet i form af undersøgelse, operation og behandling af patienter på 5 udvalgte sygehusafdelinger inden for det mave-/tarm-kirurgiske område.
Beretningen vedrører rammerne - aktivitetsmål og budgetter - for aktivitetsstyringen, men belyser ikke afdelingernes økonomi- og budgetstyring og de økonomiske resultater af afdelingernes drift. Derfor beskæftiger undersøgelsen sig heller ikke med de problemer om budgetunderskud, som er set på nogle sygehuse i starten af 2010. Sygehusene har decentraliseret ansvaret for en effektiv aktivitetsstyring til afdelingerne.
Statsrevisorerne finder, at regioner og sygehuse har mulighed for at forbedre rammerne for sygehusafdelingernes styring af aktiviteterne ved
- bedre planlægning på tværs af afdelingerne
- at skabe større sikkerhed omkring budgetgrundlaget
- bedre it-understøttelse af planlægningen
- bedre ledelsesinformation
- bedre videndeling på tværs af afdelinger og sygehuse.
Beretningen viser, at der er fastsat relevante mål for afdelingernes aktivitet - fx antallet af operationer - men at den enkelte afdelings muligheder for at forfølge målene kan være begrænset af flaskehalse, der kan skyldes manglende planlægning og koordinering på tværs af afdelingerne.
De 2 økonomiske principper, som anvendes til at fastlægge de økonomiske rammer for afdelingerne, kan begge give problemer. På afdelinger, hvor budgettet er aktivitetsafhængigt, går der op mod ½ år, før aktiviteternes værdi kendes og kan udmeldes i et budget. På afdelinger, som styres ved et fast rammebudget, kan det tage lang tid at få en budgetkorrektion godkendt af sygehusledelsen.
Afdelingernes it-systemer kan i høj grad understøtte planlægning og afvikling af aktiviteterne og kan give bedre overblik, styrke deling af viden og forbedre kommunikationen internt i afdelingen og på tværs af afdelingerne. Øget brug af it-redskaber vil derfor kunne bidrage til en bedre anvendelse af afdelingernes personaleresurser, operationsstuer mv., men skal afvejes i forhold til omkostninger ved anskaffelse og drift af systemerne.
Afdelingernes ledelsesinformationssystemer indeholder data om løn- og vikarforbrug, men indeholder ikke i alle tilfælde detaljerede og tidstro data om aktiviteten. Derfor har afdelingsledelsen ikke altid et tilstrækkeligt solidt grundlag for styringen af aktiviteterne".