Den 23. november 2005 behandlede Statsrevisorerne
Beretning nr. 18/04 om revisionen af statsregnskabet for 2004
Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med nedenstående bemærkning:
"Statsrevisorerne konstaterer, at statsregnskabet for finansåret 2004 er fundet rigtigt, og at dispositionerne generelt er i overensstemmelse med bevillinger, love og andre forskrifter. Hovedparten af de udførte revisioner (84 %) fik bedømmelsen "tilfredsstillende" eller "meget tilfredsstillende". Revisionen har dog også afdækket, at regnskabet på en række områder ikke er tilfredsstillende, og at der på nogle områder snarest bør foretages forbedringer.
Statsrevisorerne skal pege på, at forretningsgange og interne kontroller i flere ministerier og virksomheder skal styrkes, så de kan opfylde de krav, som stilles til en god og pålidelig regnskabsforvaltning og medvirker til at sikre regnskabets rigtighed. Statsrevisorerne finder atter anledning til at fremhæve 2 områder, som en lang række ministerier og virksomheder bør forbedre: it-sikkerhed og afstemninger af statuskonti.
Statsrevisorerne har derudover hæftet sig ved og udtaler kritik i følgende enkeltsager:
Udenrigsministeriets oplysninger til Finansudvalget om status for de finansielle forhold i Program- og Projektorientering (PPO) har ikke været fuldstændige og korrekte. Ministeriet har fort-sat problemer med rettidig modtagelse og gennemgang af tilskudsregnskaber.
Under Økonomi- og Erhvervsministeriet har Energitilsynet ikke fuldt ud efterlevet bestemmelserne i varmeforsyningsloven om bl.a. drift af et register over varmeforsyningsvirksomheder til sikring af gennemsigtighed på området.
Finansministeriets anmærkninger til finanslovforslaget om § 34. Arbejdsmarkedsfondens udgifter og indtægter har været mangelfulde og ukorrekte.
Under Forsvarsministeriet er der konstateret en meget stor fejlprocent i Hjemmeværnets lagerbeholdninger. Endvidere har der været mange fejl i Forsvarskommandoens lønadministration efter overgangen til DeMars løn.
På Syddansk Universitet under Videnskabsministeriet har den generelle it-sikkerhed ikke været tilfredsstillende med risiko for systemnedbrud og misbrug.
Undervisningsministeriets departement har aflagt et fejlbehæftet regnskab for driftsudgifter og -indtægter bl.a. som følge af fejl i fakturabetalinger og periodisering. Nævnet vedrørende EU-op-lysning har ligeledes aflagt fejlbehæftet regnskab, og komitéstyrelsen under Folkeuniversitetet har ikke aflagt rigtigt regnskab.
Under Kulturministeriet har regnskabsaflæggelsen for Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst været mangelfuld, og forvaltningen af kunstsamlingerne på Statens Museum for Kunst har ikke været tilfredsstillende.
Under Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har Danmarks Fødevare- og Vete-rinærforskning (indtil august 2004 under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri) aflagt et fejlbehæftet regnskab og haft en usikker økonomistyring.
Under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har Rigsrevisionen været nødt til at ta-ge forbehold i revisionspåtegningen til Fiskeribankens årsrapport vedrørende størrelsen af mer-hensættelsen til tab på bankens engagementer.
Under Transport- og Energiministeriet har Rigsrevisionen taget forbehold i revisionspåteg-ningen til årsrapporterne for Ørestadsselskabet I/S og Frederiksbergbaneselskabet I/S på grund af usikkerhed om størrelsen af takstindtægten. Statsrevisorerne er enige med rigsrevisor i, at ministeriet snarest bør træffe afgørelse om indtægtsfordelingen. Banedanmarks årsrapport var ikke rigtig, og omfanget af fejl vidner om, at Banedanmarks økonomistyring, interne kontroller og forretningsgange stadig ikke fungerer tilfredsstillende.
I beretningens kap. IV gennemgår rigsrevisor 3 tværgående emner, hvoraf det ene behandler tilskudsordninger:
I den stikprøvevise gennemgang af tilskudsordninger fokuseres på, om ordningernes formål og resultater er veldefinerede, om der er stillet krav til modtagernes regnskabsaflæggelse og revisionsforhold, og om tilskudsyder har fastsat klare retningslinjer for tilskudsforvaltningen.
Statsrevisorerne kritiserer, at forvaltningen af en stor del af tilskudsordningerne ikke lever op til gældende regler og anbefalinger, som nu er samlet i Økonomistyrelsens "Vejledning om effektiv tilskudsforvaltning"."